In mijn lessen maak ik vaak gebruik van posters die ik met de kinderen deel om hen te prikkelen over interessante onderwerp. De posters kun je op allerlei manieren gebruiken. Deel de posters met kinderen zonder er iets bij te vertellen en vraag wat ze denken waar het over gaat. Gebruik de posters als onderdeel van een opdracht, zoals de posters over The Hero’s Journey als format bij het ontwerpen van verhalen. Of verwerk de posters in een spannend theaterstuk, als introductie van een les!
WERELDKAART MET OUDE WIJSHEID
Eén van mijn favoriete posters is de wereldkaart met oude wijsheid. Hierop staan allerlei belangrijke onderwerpen waar weinig aandacht voor is in het onderwijs, terwijl het gaat over de essentie van het leven. Denk bijvoorbeeld aan oude culturen als de Maya’s, de Egyptenaren en de Native Americans. Of interessante personen als Nikola Tesla, Boeddha, Hippocrates, Carl Jung, Wim Hof en Fibonacci.
Tip: De wereldkaart leent zich er goed voor om te gebruiken in een spannend verhaal als introductie van een les. Stop de kaart bijvoorbeeld in een oud koffertje of kistje. En vertel erbij dat we de kaart gaan gebruiken om op missie te gaan en de wereld te ontdekken…

THE HERO’S JOURNEY
The Hero’s Journey is de structuur die te herkennen is in films, sprookjes, verhalen én in ons eigen leven. Het zijn de stappen die de held doorloopt in de heldenreis. The Hero’s Journey leent zich er uitstekend voor om films te analyseren, de fases in je eigen leven onder de loep te nemen en bijvoorbeeld zelf verhalen te creëren.


ONDERZOEKEN
Een leuke manier om kinderen te prikkelen over een onderwerp is door een interessant onderzoek met hen te delen. Ik vind het vooral erg leuk om onderzoeken met kinderen te delen over onderwerpen die te maken hebben met spiritualiteit. Het is immers extra krachtig wanneer spiritualiteit en wetenschap bij elkaar komen. Denk bijvoorbeeld aan Cymetics, Bodily Maps of Emotions en Map of Consciousness.



MODELLEN
Modellen zijn erg geschikt om complexe onderwerpen inzichtelijk te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld een model over de kunst van inspiratie, een model van aantrekkingskracht en een model van de maatschappij, om mensen inzicht te geven in deze veelomvattende onderwerpen. En denk uiteraard aan De 7 Menselijke Vermogens, die in een oogopslag een overzicht geven van alle essentiële vaardigheden des levens.





SCHALEN
Schalen zijn heel geschikt om kinderen zelf te laten experimenteren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de TDS-waarde van water meten, de pH-waarde van voedsel of de decibel-waarde van geluiden om hen heen. Het experimenteren met schalen geeft de kinderen begrip van hoe de wereld in elkaar zit.




TAAL
Taal is een enorm veelzijdig en fascinerend domein om kinderen over te inspireren. In het traditioneel onderwijs is taalonderwijs voornamelijk gericht op grammaticaregels stampen en ’t kofschip oefenen, maar uiteraard is er nog zóveel meer wat je kunt doen met taal. Dingen die wellicht nog vele malen belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan leren over lichaamstaal, storytelling, humor, Verbindende Communicatie, etymologie en de taal van symboliek!






WISKUNDE
Wist je dat wiskunde mega fascinerend kan zijn? Daarmee bedoel ik uiteraard niet eindeloos tafels stampen zoals in het traditioneel onderwijs. Het wordt werkelijk magisch wanneer je ontdekt wat er allemaal te leren valt in de wereld van wiskunde. Denk bijvoorbeeld aan de Gulden Snede, de verhouding die schuilgaat in vrijwel alles in ons universum. Je kunt spelen met de fascinerende werking van getallen (denk aan de zogenaamde 3-6-9-magie). En je kunt je creativiteit loslaten op de wereld van geometrie.







ARCHETYPEN
Archetypen lezen zich uitstekend voor theater én zelfontwikkeling. Met jonge kinderen kun je bijvoorbeeld allerlei leuke spelvormen koppelen aan archetypen. Leg de poster met archetypen bijvoorbeeld op de vloer en laat de kinderen met een schaar of pen draaien. Het archetype waar de schaar of pen naar wijst, gaan zij belichamen in een toneelstukje. Bij oudere kinderen kun je meer de diepte in gaan. Vraag bijvoorbeeld welk archetype zij in zichzelf het meest herkennen en welke ze nog meer zouden willen belichamen.


CHAKRA’S
Chakra’s zijn de belangrijkste energiecentra in het lichaam. Werken met de chakra’s is één van de meest essentiële manieren om je lichaam in balans te brengen en houden, innerlijke blokkades te voorkomen en verhelpen en je volste potentie te leven.
Het prachtige aan werken met de chakra’s is dat ze heel breed toepasbaar zijn. Elke chakra kun je bijvoorbeeld koppelen aan specifieke muziekgenres, voeding, voorwerpen, archetypes en plekken in de wereld. De keelchakra kun je bijvoorbeeld koppelen aan zingen, jezelf volledig uiten, kwetsbaarheid, de microfoon, opera en Italië. De wortelchakra kun je koppelen aan veiligheid, vertrouwen, drummen en inheemse volken. De zonnevlechtchakra is juist meer gelinkt aan actie, het archetype ‘strijder’, de Verenigde Staten en is daarnaast ook het emotionele centrum.
Chakra’s lenen zich uitstekend voor werken in circuitvorm. Je kunt bijvoorbeeld de leeromgeving indelen in verschillende hoeken, waarbij in elke hoek een chakra centraal staat. De hoeken kun je mooi ‘markeren’ door elke hoek de kleur van de chakra te geven en er allerlei voorwerpen neer te leggen die te maken hebben met de betreffende chakra. De kinderen kunnen dan in groepjes per hoek een chakra ontdekken!

MEER INSPIRATIE
Benieuwd naar meer lesmateriaal? Bekijk dan eens mijn pagina met nog meer posters, spelkaartjes, boeken en voorwerpen.